Slider

Как да пътувам


Как да пътувам


ПОДЗЕМЕН ОБЩЕСТВЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ - МЕТРО

Метрото в София има четири линии – М1, М2, M3 и М4. Линия М1 се движи от метростанция „Сливница“ до метростанция „Бизнес парк“. Линия М2 се движи от метростанция „Витоша“ до метростанция „Обеля“. М3 се движи от метростанция „Хаджи Димитър“ до метростанция „Горна баня“. Линия М4 се движи от метростанция „Обеля“ до Летище София.

М1, M2 и М4 се пресичат на метростанция „Сердика“. М1, М3 и М4 се пресичат на метростанция „СУ Св. Климент Охридски“/„Орлов мост“. М2 и М3 се пресичат на метростанция „Национален дворец на културата“. М1 и М4 се пресичат на метростанция „Младост 1“.

Софийското метро свързва Летище София с центъра на града и осигурява удобни транспортни връзки с линиите на наземния градски транспорт.

Времето, което е необходимо за достигане от Летище София до центъра е около 20 мин. Метровлаковете от и до летището се движат в делнични и празнични дни от 5:30 ч. до 24:00 ч. Със смяна на линиите на метростанция "Сердика" за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара - София и Централна ж.п. гара. Можете да видите точното разписание на влаковете по линиите на https://www.metropolitan.bg/za-grazhdani/21-04-24

Схема на метрото можете да намерите на - https://www.metropolitan.bg/shema/dejstvashto-metro

ПРЕВОЗНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ С ПОДЗЕМЕН ОБЩЕСТВЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ - МЕТРО

Карта за еднократно пътуване с подземен транспорт (метро) може да бъде закупена от автоматите или на касите на метростанциите, и се валидира на валидаторите на бариерите за вход в метрото. Цената на картата е 1.60 лв. и може да бъде използвана за вход в метрото до 30 минути след момента на издаването. От касиерите на касите в метростанциите могат да бъдат закупени и следните превозни документи: карта за еднократно пътуване с наземен транспорт на цена от 1,60 лева; дневна карта за всички линии на наземен и подземен транспорт – цена 4 лева; електронна карта за 10 еднократни пътувания с метро – цена 12 лева; карта с талони за десет еднократни пътувания с наземен транспорт на цена от 12 лева. За повече информация можете да посетите сайта на Метрополитен - www.metropolitan.bg/za-grazhdani/prevozni-dokumenti.

ЗАПЛАЩАНЕ С БАНКОВА КАРТА В НАЗЕМНИЯ И ПОДЗЕМНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА СОФИЯ

Заплащането на превозните документи за пътуване в наземния подземния градски транспорт на София може да се осъществява безконтактно на валидаторите, посредством дебитна или кредитна карта.

При пътуване с метро

На всички метро станции по линиите на метрото вече може да валидирате своето пътуване с банкова карта, независимо от нейния издател. Пътникът трябва да валидира/приближи своята дебитна или кредитна карта до валидатор. Валидаторите са поставени на бариерите за вход в метрото.

Цената на еднократното пътуване е 1,60 лв. Валидира се само една карта и само за едно лице. Устройствата на контрольорите разчитат само дали е направена валидация или не.

При пътуване с автобус, тролейбус и трамвай

Веднага след качване в автобус, тролейбус и трамвай пътникът трябва да валидира/приближи своята дебитна или кредитна карта до валидатор.

Цената на еднократното пътуване е 1,60 лв. Валидира се само една карта и само за едно лице. Устройствата на контрольорите разчитат само дали е направена валидация или не.

НАМАЛЕНИЕ СЛЕД ВСЯКО ТРЕТО ВАЛИДИРАНЕ

Ако в рамките на деня, от 4:30 ч. до 00:00 ч., пътувате повече от три пъти /включително и с комбинация на наземен транспорт/, системата автоматично таксува цената на дневна карта от 4.00 лева, независимо от това, колко пъти сте използвали обществения транспорт. Единственото условие е през целия ден да използвате една и съща банкова карта. Валидира се само една карта и само за едно лице.